Februari en maart staan ieder jaar in het teken van bouwen en verbouwen. Toekomstige (ver)bouwers worden overspoeld met informatie en plannen vaak een bezoek aan Batibouw in.
Bouwen en verbouwen kost immers veel geld. Er wordt heel wat gerekend en soms ook geschrapt om budgettaire redenen.
Een alarminstallatie is meestal niet het eerste waar (ver)bouwers aan denken.
Nochtans is het interessant om al van bij de opmaak van de plannen hier rekening mee te houden.
We leggen even uit waarom:
Heel vaak denken onze klanten pas aan een alarminstallatie als ze een inbraak meemaakten of als de buren onverwacht bezoek kregen. Voor een alarminstallatie heb je meestal bekabeling nodig en dat wordt vaak vergeten. Behalve als je kiest voor draadloos systeem.
Houd daarom bij (ver)bouwplannen al rekening met een alarminstallatie en mogelijke camera’s.
Plaats op voorhand bijvoorbeeld wachtleidingen voor de bekabeling, of laat zelfs al elektrische leidingen voorzien door de elektricien.
Waaruit bestaat een alarminstallatie?
Alarmcentrale
De alarmcentrale dirigeert heel het systeem. Van hieruit worden alle signalen van andere onderdelen verzameld en verwerkt.
De plaats van de alarmcentrale is belangrijk. Je zou toch niet willen dat inbrekers ze snel kunnen uitschakelen. Laat je daarom al op voorhand adviseren waar je deze het best kan voorzien.
Detectoren
Detectoren heb je in verschillende systemen. Er zijn detectoren die werken met magneetcontacten op ramen en deuren. Als het contact wordt verbroken, gaat er een signaal naar de alarmcentrale. Overweeg bij nieuwe ramen en deuren om die magneetcontacten op voorhand al te laten inbouwen. Zo zitten ze verborgen. Nadien kan je de magneetcontacten niet meer ‘verstoppen’.
Daarnaast heb je detectoren die je huis scannen en alle bewegingen of temperatuurschommelingen registreren.
Deze systemen worden vaak gecombineerd.
De meest voorkomende detectoren vind je hier.
Bediening
Op een klavier of scherm kan je de alarminstallatie de nodige instructies geven. Meestal worden deze bedieningspunten in verschillende zones van de woning geplaatst. Uiteraard kan je jouw alarmcentrale ook via een app bedienen, maar je hebt niet altijd een smartphone in je bereik. Ook hier bekijk je best al eens op voorhand waar je deze wil plaatsen.
Meldsysteem
Bij alarm geldt de regel: hoe meer lawaai, hoe vlugger de indringers weglopen. Hiervoor heb je een buitensirene nodig met een optisch signaal zoals bijvoorbeeld een knipperlicht. Dit helpt de hulpdiensten om de woning waar het alarm afging gemakkelijker terug te vinden. Zeker interessant in woonwijken en bedrijventerreinen waar bijna iedere woning uitgerust is met een alarminstallatie.
Opvolging
Ofwel abonneer je je op een meldkamer van een beveiligingsfirma die de volledige afhandeling van het alarm voor hun rekening neemt, ofwel contacteert de alarmcentrale bij problemen de opgegeven gsm-nummers. (via sms)
Een alarminstallatie plaatsen dus heeft wel wat consequenties voor je woning.
Hier kan je op voorhand al rekening mee houden.
Op deze manier vermijd je kap- en breekwerk om de installatie achteraf nog te bekabelen.
De bekabeling kan je zelf voorzien, de handige doe-het-zelver, of je kan deze laten plaatsen door jouw elektricien. Doe je liever op ons beroep? Geen enkel probleem.
Wist je trouwens dat er ook rookmelders zonder batterijen bestaan?
Je sluit ze aan op de bekabeling van het alarmsysteem. Op deze manier word je verwittigd bij brand als je niet thuis bent. Maar dan moet je hiervoor uiteraard ook kabels op voorhand voorzien. Een aanrader!
Heb je (ver)bouwplannen en wil je in de toekomst een alarminstallatie plaatsen?
Neem dan contact op.
Wij adviseren je al op het plan waarmee je rekening moet houden.
Breng ons in contact met je elektricien en wij vertellen waar hij moet aan denken.
Het bespaart je heel wat kosten achteraf.